måndag 23 juli 2012

Hoppsan- jag raggar på en doktor!

Hörde på radion imorse om en distriktsläkare som inte ville ha någon mer löneökning. Han tyckte att 66 papp i månaden räckte. Att han inte var så mycket mer värd än någon annan i samhället OCH menade att klyftorna i samhället ökade ju större löneskillnaderna var. Han ville att läkarkollegor skulle haka på och säga noll löneökning det här året, tack.

Jag tyckte att det han sa var så fint. Jag har redan så att jag klarar mig. Låt någon annan som behöver ta mina pengar. 


Visst är det väl konstigt, att vissa tjänar 66 000 kronor i månaden medan andra tjänar 17 192 kronor (som är lägstalön). En läkare gör ett fantastiskt jobb. Har ett stort ansvar och har pluggat i många år. Men ändå. Vad är det som säger att en läkare, att den här distriktsläkaren (som jag ändå på riktigt tycker är supersympatisk) är värd så_mycket_mer än sjuksköterskan på samma mottagning? Eller undersköterskan? För han skulle antagligen inte vilja göra hela kedjan själv utan behöver någon som tar prover, EKG, blodtryck och ser över de enklaste patienterna  så att han slipper.

Nej. Alla behövs, det är vi nog överens om. Och läkaren är högst i rang och ska ha högst betalt.  Men 66 papp. Mot mina 22. Nej. Det är fanemej inte rättvist!

Ja, utan att självömka för mycket nu ska jag säga att jag ska rota fram länken till radioinslaget när jag får tid. Så att ni får lyssna på mannen som jag vill ge en kram . Jag beundrar honom. Om du- 66 papp mannen- läser det här så KRAM från mig! Och om du inte har nån fru så kan du få ragga på mig! Jag behöver en rik man så att jag kan gå ner i arbetstid. Jag är trevlig och rätt så snygg. Omtyckt på jobbet och sådär. Nej men hörru. Nu ska jag inte marknadsföra mig här som värsta skrytpellen. Men..... hör av dig du rika doktor så ska jag hjälpa dig men stålarna också.

14 kommentarer:

  1. Underbart att höra, tänk om fler gjorde så!

    http://maritha.blogg.se
    http://maritha.blogg.se/bokalskaren

    SvaraRadera
  2. "Nej. Det är fanemej inte rättvist"

    Men detta samhälle är så jävla ego. Mycket vill ha mer och lite till. Man ska vara glad för sina 22 i mån och hålla käft, ska ju vara glad att vi får jobba alls. Är ju ett kall att vara ssk, ska inte tjäna pengar som ssk eller i vården för det ska vara andra värden som ska få en person att välja yrket. Men det gäller tydligen inte läkaren som kan tjäna hur mycket som helst och lite till det är okej. Ursäkta men spyr på allt hykleri i vården. Och ni som har fantasi -lön på min bekostnad, hoppas oxfilen smakar gott och vinet. Själv får man äta fiskpinnar varje dag trots mega-ansvar och jobb upp över öronen samt 3 år på högskolan.... Nej vill inte bli läkare utan ssk och måste väl kunna få en värdig lön där med. Bara att en usk på många ställen kan tjäna mer än mig som ssk är väl sjuk, säger en del om lönen. Är väl som att en underläkare skulle tjäna mer än en överläkare... och det skulle ju hända....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag pluggar till läkare och har även väldigt mycket erfarenhet inom vården, dels inom hemtjänst, sjukhem och på sjukhus och är det några som ska ha mer betalt så är det undersköterskorna!!! När de gäller stress och slit så är det dessa som får ta de största smällarna, självfallet tycker jag att SSK ska få högre lön de med och är HELT för en MINIMI-grundlön på 24k. Men om det är någon tröst så kommer nog läkarlönerna att stanna av i framtiden då det dels utbildas väldigt många läkare utomlands, vi har ökat antalet utbildningsplatser i Sverige samt har en stor arbetsinvandring. Och jag är helt medveten om att det sticker i ögonen att vi har en hög lön, fast å andra sidan så känner jag att om jag pluggat kombinerat med arbete (totalt) ca 12,5 år innan jag är färdig specialist och får den där lönen så tycker jag att jag är värd det, särskilt i kombination med det höga ansvaret som även jag kommer att få. Överlag är jag för att alla vårdyrken, eller ja egentligen alla yrken där man arbetar med människor ska ha mycket mer i lön! Men jag vet inte om jag skulle prioritera SSK först, snarare kanske gymnasieLärare eller andra typer av lärare, DÄR kan vi snacka en skev lönesättning. 18000 i ingångslön efter 5 års studier med ett VÄLDIGT stort ansvar, om man lagt på 10k så hade det varit mer rimligt... Nu svävar jag iväg lite märkte jag men summa summarum är att det alltid kommer att finnas de som tjänar mer, men det är nog knappast enbart så att ni tjänar så ”lite” för att läkare tjänar så ”mycket”. Nej, oavsett hur det blir i framtiden för oss alla så finns ju förhoppningsvis Norge kvar.

      Radera
    2. Hoppas att jag inte möter dej å yrkets vägnar ! Har du inte fattat att usk. redan idag har högre lön än ssk . Det är ju som att säga att det är OK att du skulle få sämre lön än sjuksköterskorna du jobbar med.

      Radera
    3. Ja du läkaren som är så mycket värd. Vad snackar du för skit allvarligt talat? Vad tror du jag har gjort då läst en kurs på komvux och sen fått mitt leg? Har läst 4 år på högskola samt jobbat samtidigt 100 %, är jag inte värd mer än en usk menar du eller ska jag tjäna mindre än usk. För öppnar du ögonen så tjänar usk mer än ssk på många ställen idag eller så ligger inte ssk långt ifrån usk lönen. Du snackar om ditt otroliga ansvar bla bla nån som ska komma ner från sin höga häst tror jag. Och vad har lärarna med detta att göra om jag får fråga, patetiskt. Sen vad tror du det vilar för ansvar på mitt leg då dela ut saft och bullar? Vet du ens vad du pratar om, du kan knappast ha mycket erfarenhet i vården som du sa i början. Jo har ofta 12 svårt sjuka pat vilandes på mitt ansvar, rädda läkare från felord. dagligen. Samt rädda lata över och underläkare som vägrar komma till avd eller prata i telefon osv. Ansvarar att usk gör sitt jobb rätt är (ARBETSLEDARE), tar hand om anhöriga, mediciner, ser till att det som sägs på rond sker. Tar ansvar över pat omv samt det medicinska på många plan. Allt detta ska ske samtidigt, får sällan rast eller gå på toa och ständigt övertid och stress sprutandes ur öronen. Så kom för fan inte och säg att jag inte har ansvar eller förtjänar en lön som en usk eller att jag tjänar bra och ska stå tillbaka. Håller med ovan hoppas vi aldrig möts i vården!

      Och tillslut, okej det finns en säck med pengar i vården som det så fint heter. Du har 60 tusen eller nått och jag har 22 tusen, säger väl allt vem som tar mest ur säcken och vem som får bottenskrapet… Så självklart påverkar din fantasilön min slavlön. Ursäkt att jag är lite sur i tonen. Men du kan lika gärna spotta på mig så som du skriver och undertonen man får av din text

      Radera
    4. Skulle du själv vilja tjäna mindre än underläkaren om du nu var överläkare? Så himla lätt att tycka si och så när man själv har det överbra och övervärderad upp över öronen. Din text nedvärderar en hårt slitande profession, du kan lika gärna pissa på ssk så som du skriver och vad man kan läsa mellan raderna.

      Radera
    5. Läkarstudenten från några inlägg tillbaka.
      Det känns lite som att oavsett vad jag skriver så kommer ni tycka att "hon/han förstår ändå inte, hen vet inte hur det är att arbeta som ssk och slava för en sådan här lön" och det har ni helt rätt i, det kommer jag aldrig riktigt att förstå med era mått mätt iom att jag inte arbetar som det själv. Det jag vet om ssk'orna på "min" avdelning är att de gör ett förbaskat bra arbete och att jag är väldigt stolt över att få vara med i ett sådant vårdlag som vi är. Och samma sak gäller uskorna.

      Sen vill jag klarlägga några saker:
      1. Jag har aldrig sagt att "läkaren som är så mycket värd". Jag har däremot sagt att rent generellt skulle jag vilja se en rejäl löneökning av alla vårdyrken, så ser det ut i min utopi, och då gäller det inte läkare om man säger så.
      2. Mitt höga ansvar jojo. Jag tycker att jag har ett stort ansvar just nu med i de arbetssysslor jag har som undersköterska, men jag tycker att ssk'rona har sjukt stort ansvar. Jag har ALDRIG sagt att de INTE har det.

      Det jag försökte säga i mitt initiala inlägg var:
      Ni ska ha mer pengar OCH uskorna ska ha mer pengar.
      Även att ni gör ett otroligt bra jobb, som ska speglas i lönen.
      Sen om ni vill fortsätta att tycka att det jag skriver är idiotiskt så fine, men kom inte och säg att jag sagt saker jag inte gjort eller att jag är på ett visst sätt som jag inte är. Och sist men inte minst, spara på personangreppen, det var länge sedan vi gick ut lågstadiet ;-)

      Nej, nu har jag "provocerat" färdigt här, men glöm inte att ni är AMAZING hur som haver :-)
      /En trött student

      Radera
  3. Underbar blogg det här :-)

    SvaraRadera
  4. Sjukt skön blogg! Tog mig friheten att länka hit från min hemsida... :)

    SvaraRadera
  5. Skulle du själv vilja tjäna mindre än underläkaren om du nu var överläkare? Så himla lätt att tycka si och så när man själv har det överbra och övervärderad upp över öronen. Din text nedvärderar en hårt slitande profession, du kan lika gärna pissa på ssk så som du skriver och vad man kan läsa mellan raderna. Hoppas du är troll !!!

    SvaraRadera
  6. Hejsan jag ingen läkare. Men jag tycker de sant de SSK tjejen skriver. Men de systematisk fel i Sverige inom ekonomi och lönerna i samhället. Om du inte nöjd du får klaga tjejen! Jag jobbar själv i vården som underköterska och har månad lön på 27 tusen kr i Sverige. Jag jobbar i hemtjänsten. Men jag inte nöjd därför har gått ner tjänst på 50%. Har planer på sluta helt. De värsta jag tycker man gör i hemtjänsten att torka, ducka, bytta bölja på gamla människor. Om ni tycker de värd att göra de saker för 22-27 tusen så varsågod! Jag tycker dom som jobbar med hemtjänsten eller som är underköterska. De Ska mer än 30 tusen kr. Därför att de håller på med ett nerträngande och stressig jobb. Därför jag har planer att studera. Det helt frivilligt och du får planera dit framtid. Jag har alla fall tagit mitt beslut.
    ;D

    Du SSK tjej om du tycker 27 tusen är mycket pengar. Så jag kan anställa dig som underköterska hos mig.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker det är rätt komiskt med sjuksköterskors ständigt återkommande floskler om det massiva ansvar de har och hur de ständigt räddar läkare. Även om det skulle vara sant, måste man ställa det mot det i så fall extremt mycket större ansvar som en läkare har, samt hur många gånger i så fall inte läkare har räddat situationer som uppstått på grund av sjuksköterskor. Vad många sjuksköterskor inte verkar förstå är att även om de (SSK och läkare) arbetar på samma arbetsplats, betyder inte det att yrkena är jämförbara. Det är olika yrken. Det borde ju dessutom framgå av det lilla med medicinsk anknytning som sjuksköterskor lär sig under sin utbilding, för att inte glömma hur många som verkar misslyckas på majoriteten av tentor. En läkare klarar av att göra allt som en sjuksköterska kan. Hur mycket det än svider så är läkaren värd den lönen som läkaren får. Dessutom är det marknaden som bestämmer.

    SvaraRadera
  8. "En läkare klarar av att göra allt som en sjuksköterska kan"

    Ha ha! Jag garvar högt. Det var det dummaste jag hört!

    SvaraRadera
  9. Instämmer syster Frida. Antar att anynym ovan är en relativt nybakad läkare som inte riktigt har varit med om när det vekligen bränner till i akuta situationer. Kanske inte gjort akutplaceringen ännu;) Vänta du tills du står där framför en patient som håller på att dö och inte vet hur i helvete du ska agera. Bakjouren är hemma eller vägrar komma in, kanske inte ens svarar i telefonen. Kanske finns helt enkelt inte tid att prata i telefonen. Du måste handla NU! Det är liksom ditt ansvar, eller hur. Bara bara ditt ansvar. Gissa hur många gånger jag hamnat i situationer med läkare som står helt handfallna med händerna efter sidorna och panik i blicken. Jag kan tala om att det är många många gånger. När sådant händer är det nog ganska skönt att ha en erfaren sjuksköterska vid sin sida som vet vad som ska göras och som förhoppningsvis vägleder dig genom situationen. Men detta framkommer ju aldrig. Ingen tackar mig för att ha räddat skinnet på en läkare. Detta är inget som duktiga doktorn pratar med sina kollegor om. Jag tycker det är roligt att dela med mig av mina erfarenheter men blir förbannad av den arrogans som vissa läkare visar. Tänk va trevligt det vore om vi istället för detta hiearkiska tänkande kunde arbeta som ett team fullt ut. Om alla respekterade varandras kunskaper och erfarenheter. Va kul och lärorikt det skulle vara. Och tänk vilket lyft det skulle bli för patientsäkerheten. Det är väl ändå för patientens bästa som vi alla jobbar, eller? /Ingela

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.